Bianchetti!

PDF

Aan alles komt een eind. Dat klinkt melodramatisch, maar het gaat alleen maar over de truffelseizoenen. En die beginnen aanstonds weer overnieuw. Maar intussen...

 

De zwarte wintertruffel (Tuber Melanosporum) wordt niet of nauwelijks meer gevonden. We zullen tot begin december moeten wachten voor de nieuwe oogst. De enige truffels, die er nu nog zijn, zijn de z.g. BIANCHETTI. Dit zijn kleine witte truffels, die aan de zeer gewilde witte “Alba” truffels doen denken, die in het najaar gevonden worden. Ze geuren explosief en zijn zeer kwetsbaar. Bovendien is het seizoen niet langer dan maart. Zin in? Profiteer snel !! (ze zijn niet eens zo duur).

 

Het wachten is nu op de zwarte zomertruffels (Tuber Aestivum), die niet eerder dan begin mei iets te betekenen zullen hebben. Bijdt uw tijd.

 

Intussen kunt u uw behoefte bevredigen met conserven en derivaten (zie onze website).

 

Wij houden u op de hoogte!

 

WHAT's UP?

PDF

De wintertruffel gaat piano piano naar het einde van haar seizoen lopen. Mycologen (paddenstoelen deskundigen) verwachten een korter seizoen, door de groeistop tijdens de droge zomer. Maar…. de overlevende truffels lijken wel juist daardoor meer te bieden te hebben.

 

Hoe zijn ze te herkennen?

Even gauw de gladjakkers determineren:

  1. Chinese truffels (nat karton)
  2. Brumale truffels (muskus)
  3. Mesentericum truffels (aceton)

Die dus niet.

 

De one and only wintertruffel (tuber melanosporum vitt) typeert zich door geuren die associatieve reacties oproepen. Vaak gehoord: als een net opgestoken dure sigaar (Monte Cristo), als pure chocolade, als humus, lopend door een bos na regen met de eerste zonnestralen. Kortom…. Zoet…. Zwoel…. En zeer complex.

 

Nog tot begin maart halen wij onze truffels uit de “Marche”. Een klein gebied, waar de grondsoort (leem en kalk) de bomen (steeneik) en de dieren (wilde zwijnen) voor de meest ideale biotoop zorgen, waarin truffels gedijen.

 

Maar ze zijn een beetje lelijk. D.w.z. cosmetisch onaantrekkelijk, want onregelmatig gevormd. Fransen (de grootste truffelconsumenten) laten ze links liggen.

Wij weten beter! Test ze en koop ze nu tot het eind van het seizoen.

 

Maar pas op: Eenmaal een truffellover, altijd een truffellover.

 

 

De truffels van 2012

PDF

De verse truffels hadden en hebben het moeilijk. Een langdurige hete en droge zomer in heel het truffelgebied, heeft voor een groeistop gezorgd, waar we nu de wrange vruchten van proeven. Ze waren en zijn schaars en daarom duur. Dit gold voor de zomer truffels (tuber aestivum), herfsttruffels (tuber uncinatum) en geldt voor de witte truffels (tuber magnatum pico) en zal ook voor de wintertruffels (tuber melano sporum) gelden.

 

Hoewel…. de economische en natuurlijke krachten zijn grillig. Alles kan over een maand anders zijn. Never a dull moment. Let wel: er is ieder jaar weer een levendige handel in zgn “debut saison” wintertruffels (=voorseizoen truffels). Nog helemaal onrijpe truffels worden aangeboden om aan een primeur behoefte te voldoen. Het is roofbouw en u zal ze bij ons dan ook nooit vinden. Voor 8 december geen wintertruffels. Aanstonds meer nieuws.

 

De zomer is voorbij

PDF

Niet alleen de zomer is voorbij, maar ook het zomertruffelseizoen. OP NAAR NIEUWE AVONTUREN.
De herfsttruffel dient zich aan. Een zwarte truffel van buiten (peridium) en bruin/grijs van binnen (gleba), die een rijkere geur en smaak heeft dan zijn voorganger. In Italië heet hij “scorsono”(d’otono) en in Frankrijk gaat hij als “truffe de Bourgogne” over de toonbank. (Latijn: tuber Uncinatum).


De herfst is ook de periode van de zeer schaarse, zeer gewilde en dus zeer dure “WITTE TRUFFEL”.

Lees meer...
 

Een truffel theorie

PDF
Vanaf 8 mei (de officiele startdatum), heeft de zomertruffel zich sterker ontwikkeld dan in andere jaren. Waarom???? Nobody knows. Dat blijft een van de mysterieuze aspecten van dit product. (gelukkig !!). Een theorie zou kunnen zijn, dat de behoefte aan een goedkopere alternatieve zomertruffel is gegroeid, zodat er meer gezocht wordt; want zoeken is vinden. Een naijlend effect van de voorbije hoogconjuctuur dus. De recessie laat een verminderde vraag zien: dus dalende prijzen. In de economie bekend als de “schweine preisen von Hanau”. Als de prijzen oninteressant laag zijn, zullen minder jagers gaan zoeken, dus prijsstijging enz. enz. Nogmaals: dit is een theorie, maar voor hen die een voorraadje willen aanleggen is de huidige en komende periode het opletten waard. Dit geldt zowel voor de prof als de particulier. Zomertruffels laten zich n.l. (mits vacuum verpakt) uitstekend invriezen. Ze gaan er zelfs nog iets op vooruit. Bel voor nadere info.
 
Meer artikelen...
Pagina 1 van 2