Aanleg truffelgaarden

PDF
Er wordt in toenemende mate geexperimenteerd met de aanleg van z.g. truffelgaarden. Vooral in Frankrijk geschiedt dat op grote schaal met overheidssteun. Men plant na bodemonderzoek op omgeploegde terreinen met sporen geinjecteerde truffeleikjes. (vakterm: gemychorrizeerd) Met een beetje geluk zullen na 7 tot 10 jaar ongeveer 40% van deze bomen trufffels voortbrengen. Heeft u een lapje grond? Surf naar www.robinpepinieres.com
Maar……de natuur is weerbarstig. Na enige tijd zal de zo begeerde gemychorizeerde perigordtruffel het moeten afleggen tegen de inferieure muskustruffel (tuber brumale) wiens mycelium (onderaardse groeiwijze) sterker is en wiens handelswaarde 1/3 is van de perigordtruffel (tuber melanosporum).

Deze muskustruffel wordt in Italie nauwelijks aangetroffen. Er wordt daar hoofdzakelijk “wild”gezocht. De Fransen zijn wel succesrijk in het aanleggen van truffelgaarden, die gemycorrizeerd zijn met de tuber Uncinatum, een soort zomertruffel die in Frankrijk bekend staat als de “truffe de Bourgogne”. Voor de aanleg van de truffelgaarden van de truffe de Bourgogne werd deze truffel daar al tientallen jaren niet meer gevonden, doordat men ze indertijd met een houweeltje (pioche) opdolf en het mycelium totaal heeft verwoest. Sindsdien is “piocheren”in Frankrijk verboden. Tegenwoordig is men verstandiger en 2007 en 2008 waren dan ook de eerste jaren dat in Frankrijk dat de totale oogst boven de 50 ton uitkwam (normaal 30 ton) en daarmee Italie met zijn 70/80 ton aardig in de nek begint te hijgen.
Waar wij tot nu toe onze truffels hoofzakelijk uit Umbrie en wijde omgeving betrokken via onze vaste relatie URBANI, opereren we al vaker (in samenwerking met Urbani trouwens) in Frankrijk en Spanje (Teruel) door middel van makelaars (courtiers), die anoniem van ons mandaat hebben de aantrekkelijkste truffels te bemachtigen. Besef, dat Urbani met zijn omzet van 100 – 120 ton per jaar nu al 4 generaties een grote is in truffelland. Het is het oudste familiebedrijf in deze sector en wij zijn trots dat zij ons als onderdeel van de familie beschouwen. Wel begrijpelijk omdat zowel bij hen als bij ons BETROUWBAARHEID de rode draad is door ons doen en laten.

 

Voeg jouw reactie toe

Jouw naam:
Bericht:

Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA